En skade er det værste

Når man bliver ramt af en skade bliver man ofte sat tilbage. De fleste har før eller siden oplevet at få en skade i bevægeapparatet, så de fleste kender også de følelser man sidder tilbage med, og de spørgsmål der popper op i hovedet på én. ”Hvor lang tid skal jeg være ude?”, ”Hvad er der sket?”, ”Er det alvorligt?”, ”Kan jeg komme tilbage?”, følelserne får frit løb. Et af de helt store spørgsmål jeg havde, da jeg fik en knæskade i december var ”Hvem er jeg nu?”

offensive-foulSkaden skete i en basketball kamp, hvor jeg forsøger at trække en angrebsfejl (stiller mig i min modstanders løbebane, og de løber ind i mig), når man forklarer det på den måde, kan det godt lyde som en rigtig dårlig idé, men det er en del af spillet og det er en fed fejl at trække. Det der sker er, at jeg ikke når at få en ordentlig position og min modstander falder derfor ind i mig og jeg vælter, og hun lander ned på mit knæ. Efter en kort pause på bænken, hvor jeg får noget bandage på knæet, vælger jeg at sætte alt, hvad jeg ved om kroppen, og hvad der er hensigtsmæssigt til side og spiller med et knæ, der gør ondt at løbe på, og jeg kan ikke rigtig bukke eller strække det resten af kampen. Som uddannet fysioterapeut burde jeg vide bedre, men erfaring siger mig, at man glemmer sin arbejdshjerne derhjemme, når man dukker op til træning eller til kamp, det eneste det handler om er at vinde!

Efter kampen går der ikke lang tid før jeg ikke kan gå. Jeg kunne ikke have fuld vægtbæring på benet, og kunne derfor ikke tage et skridt uden at benet gav efter. Jeg vidste der, at der var noget helt galt. Jeg bliver kørt på Bispebjerg hospital (efter den sædvanelige ventetid hos 1813). Jeg bliver testet, og det ser ikke godt ud. Den første hypotese er et delvist overrevet ledbånd på indersiden af knæet og en menisk skade.

Frustration! Det er den følelse man sidder med, når man får sådan en besked! Og så selvfølgelig smerte. Smerten går ikke væk af at man få en diagnose, eller det kan den godt, hvis man får et positiv svar. De første 10 dage var hårde. Jeg var på arbejde fuld tid med benet i DonJoy og en ispose i spænd i siden, alle pauser var brugt med benet oppe, og en del smertestillende piller for at komme igennem dagen.

15349687_10154493278363880_2835694062677249578_n.jpg

Men mine bønner blev hørt og fysioterapeut Mikkel Ammentorp fra FYSIQ Sport til min undsætning. Han var den fysioterapeut, der hjalp mig tilbage fra en lignende knæskade sidste år. Derfor fik jeg hurtigt taget kontakt til Mikkel, og han ville selvfølgelig gerne hjælpe med at teste mit knæ igennem, og se hvilke svar han ville få. Og som jeg nævnte tidligere så kan en positiv udmelding godt fjerne smerter, for da jeg gik indtil Mikkels behandlerrum havde jeg mange smerter, jeg havde ikke taget noget smertestillende fra morgenstunden, for at få et mere præcis svar af de tests. og da jeg gik derfra gik der ikke lang tid før jeg næsten var smertefri. Jeg tog i hvert fald ikke flere piller efter der. Mikkel sagde at mit ledbånd virkede stabilt, selvfølgelig havde der været et vrid og derfor en skade på ledbåndet, men han mente ikke, at det var revet over. Menisken derimod, mente han, var beskadiget.

Så opskriften lød på genoptræning, men stadig i DonJoy for sikkerhed, da tests så tidligt i skadesfasen godt kan være falsk/positiv, da der vil være hævelse og man ikke vil teste helt til slut med risiko for at lave en skade. Elastik øvelser og cykling hver dag. ÅH gud, hvor er det kedeligt! Jeg forstår, når mine patienter ”glemmer” at lave deres hjemmeøvelser, for det er ikke det mest interessante, desværre må man jo nok indrømme, at træning er den eneste vej frem i denne situation.

Efterfølgende har jeg været ved Mikkel tre gange og min progression har været positiv. For hver gang jeg har set ham, har der været fremgang. I sidste uge lavet vi et lille testapparat, hvor jeg blev clearet til at begynde at løbe og træne med til basket (dog ingen kontakt). Det er det fedeste at komme tilbage efter at have været ude i en følelsesmæssig rutschebane.

Jeg havde inden for den sidste halvanden måned været ude i at stille basketskoene på hylden, og jeg havde stillet mig selv spørgsmålet: ”Hvem er jeg nu?”. Jeg har spillet basketball siden jeg var 5år gammel og jeg har altid identificeret mig selv med basketball, så den følelse med at skulle stoppe til basket har været svær for mig. Når jeg så endelig havde vendt mig til tanken om, at det er slut, falder alt pludselig på plads trin for trin, og man ser lys for enden af tunnelen. Ej at forglemme, at det er hårdt arbejde at genoptræne.

Der er måske ikke så meget golf med i dette indlæg, men som jeg skrev i mit indlæg omkring golf screeningen, er der faktisk en del bevægelser, der ikke kunne blive testet, da jeg ikke havde fået clearet knæet. Jeg er i dag blevet clearet til fuld træning med basket og derfor også fuld træning ift. golf. Så forhåbentlig går der lang tid før jeg ser Mikkel igen.

Jeg har været igennem et test-batteri, der inkluderede fem forskellige spring test: vertical drop jump (single leg), triple jump for a distance, figure 8 jump, plyometrisk hop og side-to-side hop. De her tests skal sikre mig, at mit knæ kan tåle mosten på en basketballbane. Jeg klarede dem alle sammen rigtig fint, nogle mere fint end andre, men alt i alt mener Mikkel at jeg er klar til at give fuld gas for al træning. Det er en kæmpe sten, der bliver løftet af mine skuldre, det er så fedt, at jeg kan nå at komme tilbage i basketsæsonen inden vi når til slutspillet, og at jeg allerede nu kan begynde at tænke fremadrettet omkring min kommende golfsæson uden umiddelbare bekymringer for knæet.

fullsizerender

Alle de bekymringer man kan gå rundt med, når man er skadet er vigtige at få taget hånd om store som små. En af de ting jeg tror på og som jeg også arbejder ud fra i min egen praksis er: ”Mind over body” jeg tror på, at man skal nå hele vejen rundt om mennesket det inkluderer også negative eller bange tanker omkring skaden og det kan være en større eller mindre skade alt tæller, for alle skader tager tid.

 

Det blev et lidt langt indlæg om en lidt hård periode for mig. Tak fordi I læste med! Og tak til Mikkel for at holde humøret oppe og hive mig tilbage på rette spor! Kæmpe cadeau til Mikkel 🙂

  • RM

FullSizeRender.jpg

Billedet er taget efter tests, så jeg er vist lidt svedig 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s